Wybieramy Zdrowie – Jak budować zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci i młodzieży?

 kategoria wpisów: Przed nami

    Prawidłowe żywienie, idące w parze z aktywnością fizyczną, to podstawa zdrowego rozwoju każdego dziecka. Mając dookoła ogromny wybór produktów, w tym także tych niezdrowych, niekiedy trudno jest zadbać o prawidłowe odżywianie naszych dzieci. Wielu rodziców staje przed wyzwaniem zachęcenia swoich pociech do zdrowych produktów. Jak to zrobić?
    Oto kilka wskazówek.
     
    Co właściwie powinna zawierać zdrowa dieta?

    W Internecie czy w poradnikach znajdziemy wiele porad na temat tego, co jest zdrowe dla naszych dzieci, a co nie. Łatwo się zgubić w tym gąszczu informacji. Cokolwiek uznamy za dobre dla naszego dziecka, warto pamiętać o podstawowych składnikach zdrowej diety dzieci i młodzieży. Osoby w wieku 4-18 lat powinny spożywać przede wszystkim:

    • Warzywa i owoce. Powinny one być podstawowym składnikiem codziennej diety. Stanowią główne źródło witamin i składników mineralnych. Zadbaj, by porcja warzyw znalazła się w każdym posiłku Twojego dziecka. Próbujcie wspólnie nowych warzyw i owoców – mogą one być też dobrą przekąską w ciągu dnia. Nie poddawaj się, gdy Twoje dziecko odmawia jedzenia określonych typów warzyw i owoców. Zaproponuj mu inne lub podaj ponownie za jakiś czas,  może w innej formie.
    • Pełnoziarniste produkty zbożowe. Niech będą składnikiem większości Waszych posiłków. Wybieraj koniecznie produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe lub graham, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, kasze (np. jęczmienna lub gryczana), naturalne płatki zbożowe (np. owsiane, żytnie, jęczmienne). Zwracaj uwagę na skład pieczywa, której kupujesz i płatki śniadaniowe, które często zawierają dodatek cukru lub soli.  
    • Nabiał. Produkty mleczne również powinny znaleźć się w codziennej diecie. Są one nieocenionym źródłem wapnia, który zapewnia budowę zdrowych kości i zębów. Zawierają również pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Zaleca się spożywanie co najmniej 3-4 szklanek mleka dziennie, które można po części zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką czy serem.
    • Ryby, chude mięso, nasiona roślin strączkowych i jaja. Wszystkie te produkty zawierają pełnowartościowe białko.  Jedzcie ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Szczególnie te morskie, gdyż zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, wspomagające rozwój i funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i wzroku. Wybierajcie też chude mięso – jest ono świetnym źródłem żelaza. Należy jednak unikać przetworzonych produktów mięsnych. Ciekawą alternatywą dla potraw mięsnych są rośliny strączkowe, np. fasola, zielony groszek, soczewica czy bób.
    • Tłuszcze roślinne. Oleje pochodzenia roślinnego są ważnym źródłem jedno –  i wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje tłoczone na zimno są dobrym dodatkiem do sałatek i surówek. Do smażenia nada się za to olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Pamiętaj jednak, by nie używać zbyt wiele tłuszczów i starać się zastępować potrawy smażone tymi gotowanymi, przygotowanymi na parze lub w piekarniku.

    Picture

    Jak budować zdrowe nawyki?

    Odpowiednie zachowania żywieniowe są kluczowe dla przyszłego zdrowia Twojego dziecka. Kształtowanie zdrowych nawyków nie musi być trudne – pamiętaj jednak, że rodzic jest największym wzorem dla dziecka. Jeśli to koniecznie, postaraj się zmienić przynajmniej część swoich nawyków. Szczególnie ważne jest:

    • Picie wody. Podstawowym napojem w Twoim domu powinna być woda – pita do posiłków i między nimi. Picie zbyt dużej ilości słodzonych, gazowanych napojów lub nawet słodzonych soków owocowych, jest niekorzystne dla zdrowia Twojego dziecka. Zadbaj, by zawsze miało wodę pod ręką. Jeśli nie lubicie czystej wody, spróbujcie dodać do niej plaster cytryny, pomarańczy lub zamrożone owoce.
    • Regularne posiłki. Postaraj się, by Twoje dziecko jadło regularnie, co kilka godzin. Dostosuj posiłki do planu dnia dziecka, zadbaj by zawsze miało przy sobie zdrową przekąskę lub posiłek, gdy przebywa poza domem.
    • Ograniczenie ilości cukru. Które dziecko nie lubi słodyczy? Całkowite wyeliminowanie słodyczy z jadłospisu dziecka jest często nierealne. Staraj się jednak ograniczyć ich spożycie – nie dostarczają one bowiem żadnych cennych składników odżywczych i są bardzo kaloryczne. Kiedy to możliwe, zastąp słodycze owocami lub niesolonymi orzechami. Pamiętaj też, żeby słodycze nie zastępowały posiłków (np. drugiego śniadania).
    • Ograniczenie ilości soli. Zbyt duże spożycie soli może niekorzystnie wpływać na zdrowie (powodując nadciśnienie, udary, nowotwory). Rzecz jasna, całkowite wyeliminowanie jej z kuchni jest niemożliwe. Badaj jednak skład kupowanych towarów, unikaj przetworzonych produktów i zastąp część soli ziołami – wypróbujcie, jakie lubicie najbardziej.
    • Świadome jedzenie. Od najmłodszych lat zachęcaj dziecko do obserwowania sygnałów płynących z jego ciała. Nie zmuszaj dziecka, gdy nie chce więcej jeść. Zamiast podawać kolejną przekąskę, poczekaj, aż dziecko samo do Ciebie przyjdzie, mówiąc że jest głodne. 
    Picture

     
    Jak to wszystko wprowadzić w życie?

    Wiesz, co powinno znajdować się w diecie Twojego dziecka, jak pomóc mu kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe. Jednak, dla większości z nas wprowadzenie tych wszystkich zasad w domu wydaje się niemożliwe. Spokojnie, nie musi od razu być idealnie. Zacznij od wprowadzenia kilku zasad, które wydają Ci się najważniejsze i stosunkowo łatwe do przeforsowania. W miarę możliwości włączaj dziecko do zmian i rozmawiaj z nim o tym, dlaczego będziecie jeść nieco inaczej i zmienicie swojego nawyki. Jeśli Ty entuzjastycznie i szczerze podejdziesz do zdrowego stylu życia, jest szansa, że Twoje dziecko podejdzie do tego podobnie. Trzymamy kciuki!
    Autorka: Iga Palacz

    Źródło: https://www.wybieramyzdrowie.pl
    Recommended Posts
    Szybki kontakt

    Jeśli mają Państwo jakieś pytania, sugestie, zapraszamy do kontaktu. Odpowiemy najszybciej jak będzie to możliwe

    Not readable? Change text. captcha txt